Startsidan     Om stiftelsen     Om SLO     Vanliga frågor     Informationsmaterial     Kontakt     Forskning     Aktivitet     Länkar     BritishFlag English
skyddade länkar --  Familjer      Styrelse      SLO-diskussionsforum     

10 råd för sjukvård
för en ovanlig personDet här är ett utdrag ur skriften "Den goda vården"

Förhållningssätt

1. Se en prins eller prinsessa!

Det går inte att ge detaljerade regler för ett bra bemötande, men det mesta kan kanske fångas genom rådet: Bemöt dina små ovanliga patienter som en prins eller prinsessa; lika vänligt, välkomnande och respektfullt.

2. Se individen!

I sjukvården måste man fokusera på sjukdomar. Glöm inte att det finns en unik person bakom alla funktionsnedsättningar.

3. Förmedla värme!

Vänlig röst, varsamma händer och varm blick ger trygghet, mod och ork till både rädda barn och oroliga föräldrar.

Arbetssätt

4. Ta dig tid ...

... så vinner du tid. Gör rätt från början. Ta dig tid att fråga, lyssna och förklara. Undersök i en sådan takt att din patient hinner med och kan vara delaktig på sina villkor.

5. Fråga och lägg pussel!

Ovanliga personer kräver ovanliga lösningar. Våga ifrågasätta gamla sanningar. Tro på förnuftet, prova och skapa ny kunskap. Fråga för att förstå. Det finns många svar som olika personer kan ge dig. Använd din kunskap och erfarenhet till att foga samman alla pusselbitar och få en ny bild att växa fram.

6. Bygg ett team

Bygg ett team och samarbeta prestigelöst med dem som har svar du behöver. Föräldrar, assistenter, kollegor, vårdpersonal och habiliterare. Lyssna till dem alla.

7. Lär!

Lär ut och lär in. Dela med dig av dina kunskaper som om föräldrarna var praktikanter i vården. Kunskap och råd ger dem säkerhet, tillförsikt och styrka. Lär också s jälv av medlemmarna i ditt team.

8. Krångla inte till det!

Låt patientens bästa vara styrande för det administrativa regelverket, inte tvärtom.

Drivkraft

9. Det kan bli bättre!

Man kan leva ett gott liv på många sätt. Gör ditt allra bästa för att alltid göra det bättre, även om det inte kan bli helt bra. Det gör stor skillnad.

10. Se möjligheter och hitta nya stigar!

Se möjligheterna som finns. Sök nya stigar för det ovanliga. Du gör stor skillnad...!


RSS

Klicka på den här symbolen för att prenumerera på uppdateringar av sidan

snabblänkarVåra texter är licensierade under Creative Commons. Det betyder att du gärna får använda dem i icke kommersiella syften, men inte får tjäna pengar på våra texter. Länka alltid tydligt till oss och var tydlig med vem som författade artikeln. Bilder är inte licensierade, men fråga så ordnar vi det.

senaste uppdatering
2017-11-23