Startsidan     Om stiftelsen     Om SLO     Vanliga frÃ¥gor     Informationsmaterial     Kontakt     Forskning     Aktivitet     Länkar     BritishFlag English
skyddade länkar --  Familjer      Styrelse      SLO-diskussionsforum     

Tips inför skolbyte
från Ingela,
mamma till KarinPlanera för skolstarten i god tid och träffa personalen i förväg. Låt inskolningen få ta den tid som behövs, med personliga assistenter.

Byta skola

Äntligen fanns beslutet som vi väntat så länge på. Karin ska börja på en ny och större skola. Förväntningarna är många och höga. Lite oro finns också. Hur ska det gå? Kommer hon att trivas?

Karin har gått 10 + 2 år på samma skola. När nu elevunderlaget blev för litet stängde skolan. Vi har tidigare sökt men fått avslag på vår ansökan om annan skola. Från att ha varit färre än 5 elever kommer nu Karin till en skola med 45 elever med skiftande grad av funktionsnedsättningar.

Miljön är helt ny för Karin och all skolpersonal är ny. Så många tankar far genom mitt huvud. Jag kan ju inte förklara för Karin att det är sista dagen i gamla skolan. Inte heller när hon på morgonen åker iväg med skolskjutsen till ett helt nytt ställe. Vad tänker Karin när personalen successivt plockar undan i skollokalen inför sommarlovet. Hur ska hon förstå att skolan ska stängas?

Planering! Så underbart med någon som förstår. Så fort det var klart med Karins skolplacering inför hösten bjöd den nya skolan in oss som föräldrar. Vi satt tillsammans med Karins blivande lärare och klassassistent och berättade om Karin. Lång tid var avsatt för detta möte och det antecknades flitigt.

Sommar rann snabbt iväg. Vi hade planerat in att Karin först skulle börja på fritis och gå där två veckor innan skolstart. På detta sätt skulle hon få god tid på sig att lära känna miljön. Under sommaren är heller inte alla eleverna på plats, vilket kan underlätta för Karin att få träffa några personer i taget. Vi funderade mycket över om vi som föräldrar skulle vara med på inskolningen. Vi kom fram till att det här sköts bäst av dem som känner Karin i skolmiljö och det är Karins personliga assistenter. Första dagen i nya skolan möttes alltså Karin upp av en av sina personliga assistenter. Karins inskolning fick ske på hennes villkor. Några timmar i taget för att successivt fyllas ut till att bli heldagar. Det blev en fantastisk mjukstart för Karin. Nu några veckor senare känner Karin igen sig i lokalerna, känner igen några av sina klasskamrater o har full koll på läget. Det var en stolt Karin som i sin gåstol själv valde rätt väg till sinnesrummet. På denna nya skola finns det även en bassäng vilket är mycket uppskattat av Karin.

Skolstarten har fungerat bra. Men ett måste har varit all planering i god tid och närvaron av personliga assistenter som kan tolka henne.

senaste uppdatering
2010-12-19


RSS

Klicka på den här symbolen för att prenumerera på uppdateringar av sidan

snabblänkarVåra texter är licensierade under Creative Commons. Det betyder att du gärna får använda dem i icke kommersiella syften, men inte får tjäna pengar på våra texter. Länka alltid tydligt till oss och var tydlig med vem som författade artikeln. Bilder är inte licensierade, men fråga så ordnar vi det.

senaste uppdatering
2017-11-23